torstai 20. lokakuuta 2011

Manun kanssa löylyissä

Vain Suomessa voi törmätä sattumalta entiseen presidenttiin aatamin asussa. Minulla oli ilo ja kunnia kokea tämä ja monta muuta hienoa suomalaista erikoisuutta, kun pääsin kotiin piipahtamaan menneenä viikonloppuna. Muutaman päivän kestäneen pikavisiitin aikana pääsin nauttimaan monista suomalaisen kulttuurin erikoisuuksista ja helmistä.

Lauantaiaamuna Bratislavasta sapuneet saliharrit (futsalmaajoukkueen epävirallinen lempinimi) olivat hieman edustavammassa kunnossa kuin jääkiekkoilevat kollegat viime keväänä vaikkakin edellinen viikko oli vietetty samaisessa hotellissa, mistä leijonat kävivät keväällä huuhtomassa kultaa. Veljeni oli minua vastassa ja kyyitsi minut toivetteni mukaan lähes suorinta tietä Lauttasaaren legendaariselle saunaseuralle.

Maailman pehmeimmät löylyt ja kolme pulahdusta raikkaan syksyisen meriveteen toimivat parhaana mahdollisena palautteluna pelireissussa rasittuneille koiville. Nelossaunan löylyistä nauttiessa viereemme istui vanha ja ryhdikäs herrasmies, joka paljastui entiseksi tasavallan presidentiksi Mauno Koivistoksi. Käskyt kiukaalle lisättävistä kauhallisista lähtivät edelleen napakasti ja määrätietoisesti, niin kuin uskottavan johtajan olemukseen kuuluu.

Kohtaamisen jälkeen pohdimme yhdessä sitä, miten vaikeaa on selittää tämän tyyppisten tapauksien ulkomaalaisille. Myös kiusallisia väärinkäsityksiä saattaa tapahtua helposti tämän tapaisessa kulttuurien välisessä viestinnässä. Vai miltähän kuulostaisi esimerkiksi yhdyvaltalaisen kaverin korvaan seuraava: “I met our ex president in the sauna club last weekend.”

Saksalaisen "saunaseuran" mainos pirssin kyljessä.


Muita pidennetyn lomaviikonloppuni kohokohtia olivat muun muassa: monien frendien tapaaminen, entisen avomieheni valmistava päivällinen, ilta karaokebaarissa ja tanssiminen pöydillä Ihanaa leijonat ihanaa biisin tahtiin, Ei ole Kööpenhamina kuin ennen, sunnuntai aamun Hesari, FC Honka - HJK, vanhoihin futistuttuihin törmääminen, äidin valmistamat ruoat ja erityisesti kesämökkimme metsistä poimituista sienistä valmistetut soossit sekä lihapullat, pitkät kiirettömät iltapäivät yliopistoruokalassa hyvässä seurassa, kotini keittiön sohvalla löhöily, perheen kanssa oleilu, perinteset kahvitreffit Tapiolan vanhojen kavereiden kanssa, vierailu PPJ Eiran junnujoukkueen treeneissä, syksyn värikkäät lehdet ja monet muut jutut jotka java nyt tässä mainitsematta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti